Donacija Vlade Kine zdravstvenim centrima u Srbiji

Bez autora
May 27 2012

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zoran Stanković, otpravnik poslova Ambasade NR Kine Hua Jafang i ekonomsko-trgovinski savetnik te ambasade Zu Liankvi posetili su u petak Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, kojoj je Vlada Kine donirala digitalni rendgen aparat. Rendgen aparati jedna su od ključnih potreba zdravstvenog sistema Srbije, imajući u vidu činjenicu da su mnogi od njih kojima raspolaže domaće zdravstvo stariji od 10 godina. Ovom donacijom biće osavremenjena rendgenska aparatura Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, što je bilo među prioritetima klinike. Radiološka služba Dijagnostičkog centra ove klinike je jedna od najopterećenijih dijagnostičkih službi, u kojoj tokom godine bude pregledano više od 28.000 dece.

Donacija Vlade Kine zdravstvenim centrima u SrbijiMinistar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zoran Stanković, otpravnik poslova Ambasade NR Kine Hua Jafang i ekonomsko-trgovinski savetnik te ambasade Zu Liankvi posetili su u petak Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, kojoj je Vlada Kine donirala digitalni rendgen aparat.

Ministar Stanković je ukazao na to da su rendgen aparati jedna od ključnih potreba zdravstvenog sistema Srbije, imajući u vidu činjenicu da su mnogi od njih kojima raspolaže domaće zdravstvo stariji od 10 godina.

Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Ida Jovanović istakla je da će ovom donacijom biti osavremenjena rendgenska aparatura te ustanove, što je bilo među prioritetima klinike. Radiološka služba Dijagnostičkog centra ove klinike je jedna od najopterećenijih dijagnostičkih službi, u kojoj tokom godine bude pregledano više od 28.000 dece.

Vlada NR Kine donirala je zdravstvenim ustanovama u Srbiji dva kolor-dopler ultrazvučna sistema, proizvođača “Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics” koji su namenjeni Vojnomedicinskoj akademiji i deset digitalnih rendgen-aparata za deset zdravstvenih ustanova u Srbiji, proizvođača “CRC Wandong”.

Cilj donacije je poboljšanje i unapređenje pružanja zdravstvenih usluga, a medicinski aparati dodeljeni su zdravstvenim centrima u Zaječaru, Aleksincu, Prokuplju, Negotinu, Vranju, Opštoj bolnici u Priboju, Specijalnoj bolnici u Mladenovcu, Institutu za medicinu rada “Dr Dragomir Karajović” u Beogradu i Kliničkom centru u Kragujevcu.

Donacija NR Kine realizovana je na osnovu Sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji Srbije i NR Kine iz 2009. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik